המילה "יוגה" הנגזרת משורשי המילים הסנסקריטית: יוּגְ', Yuj שמשמעותה איחוד ומהמילה יוֹק, Yoke שמשמעותה בסנסקריט לרתום.
מטרת תרגול היוגה היא מעבר לפעילות ספורטיבית כזו או אחרת. מטרתה לאחד בין המודעות המנטלית והעצמי הרוחני. ללמוד תוך כדי התרגול הפיזי כיצד לרתום את החושים שלנו המופנים באופן טבעי כלפי חוץ פנימה – לתוך העצמי. החושים שלנו (שמיעה, הרחה, טעם, מגע, ראיה) נועדו להגן עלינו. בתרגול היוגה נלמד לכוון ולרכז את תשומת הלב פנימה לתוכנו עם תשומת הלב למה שקורה מחוץ לגופנו, להכיר במציאות הקיימת סביבנו ויחד עם זאת ליישם את ההבנה והמודעות הפנימית הזו במהלך ההתנהלות היומיומית. מטרת התרגול הפיזי – להביא את מה שאנחנו לומדים על עצמנו, על גבולות הגוף שלנו, להכיר את מה שאנחנו חווים על מזרון היוגה לחיי היומיום שלנו. בתרגול יוגה מצב החושים שלנו (ריח, טעם, ראיה, שמיעה ומגע) שואפים להתכנס פנימה (ללא הפרעה על ידי גירויים חיצוניים) ואין מחשבות המסיחות את תשומת הלב.
תרגול היוגה מתבצע בכמה מישורים: בהיבט הפיזי
בהיבט הנשימתי
בהיבט המנטלי
בהיבט הרגשי
בהיבט הרוחני
יוגה היא פילוסופיה רוחנית ואימון גופני-רוחני שמקורה בתורות החשיבה ההינדיות. כיום נפוצה היוגה בגרסאות שונות ברוב ארצות המערב, לרוב כאימון גופני למטרות בריאות והנאה.
יוגה איננה עוד שיטת תרגול ספורטיבית שנועדה לחטב ולעצב את הגוף אלא מסע מרתק המשלב את ההיבט הפיזי, הרגשי, המנטלי והרוחני על מנת להרגיע את תנודות ההכרה. במהלך התרגול הפיזי של היוגה אנחנו מכוונים את תשומת הלב לנשימה, ליציבות, לאיזון, למחשבות, לרגשות, לדפוסים שעולים בנו במצבים השונים שאנו פוגשים – כל אלה משתלבים בחיי היומיום שלנו באופן טבעי מבלי שניתן להם את תשומת הלב. המתרגל לומד להכיר את עצמו, את הדפוסים שלו, את מה שמנהל אותו ובעזרת התרגול לומד להתבונן בהם ולבחור איך להוביל את חייו האישיים באופן מדויק יותר עבורו. התרגול היוגי הוא אחד, המטרה להביא את המודעות והתובנות מהתרגול על המזרון להתנהלות היומיומית שלנו.
תרגול היוגה באיתחו"ל מתבסס על שיטת היוגה בשם "האטה יוגה" - ההאטה יוגה היא יוגה של משמעת גופנית. על פי תורות הינדיות קיימות דרכים שונות להשיג את ההארה, וההאטה יוגה עושה זאת בעיקר דרך הגוף. קיים בלבול במערב לגבי המשמעות של האטה יוגה. נהוג לחשוב שהיא עוד סוג של יוגה, בעוד שהכוונה היא לכל סוגי היוגה המתמקדים בעיקר בהיבט הפיזי והנשימה.
ישנן רמות שונות של תרגול ואין יוגה אחת נכונה ובלעדית! כל אדם יכול להתחיל ללמוד יוגה בכל רגע נתון, אין תנאי קבלה, גיל מסוים, מצב פיזיולוגי או מצב מנטלי כלשהו.
עפ"י הכתבים של פטנג'לי, חכם הודי שעל פי העדויות היה הראשון שאסף וערך את עקרונות היוגה. היוגה סוטרות של פטנג'לי הן 196 אימרות פילוסופיות בסנסקריט המהוות את ספר היסוד לתרגול רוב סוגי היוגה ברחבי העולם, זה למעלה מ-2000 שנה. טקסט זה נחשב לקלאסיקה של היוגה, הוא תורגם ומתורגם לאורך המאות השונות, על ידי פילוסופים, מורים ליוגה ואנשי רוח. סוטרה היא אימרה/פסוק/פיתגם. הציטוט הראשון בפרק הראשון הוא "ועכשיו מתחילה הוראת היוגה" – אחת הפרשנויות לציטוט הזה היא הכוונה שכל אדם באשר הוא מוזמן להתחיל לתרגל יוגה עכשיו. אין תנאים מקדימים או "תנאי קבלה" ללימוד היוגה.
רובנו מכירים את הגרסה של המשמעות הזו במשפט "כשהתלמיד מוכן – המורה מגיע".
נהוג לחשוב שכל מי שמתרגל יוגה חייב להיות צמחוני, לא מעשן, לא צורך חומר או רכוש גדול, מנהל אורח חיים שקט ובריא. אלו למעשה אינם תנאי קבלה, הם תנאים שנוצרים, תהליך שמתקבל בעקבות תרגול היוגה המתמשך. אלו תנאים שנוצרים בעקבות הסיפוק שמתרגל יוגה חווה ללא צורך בסיפוק מגורמים חיצוניים. תרגול היוגה מביא אותנו לכך שנכיר בדפוסים שלנו, אותם דפוסים שאינם משרתים אותנו, ממקד אותנו בלבחון את אותם הרגלים שאנחנו מקיימים באופן אוטומטי מבלי לעצור ולשאול האם ההרגל הספציפי הזה מדויק עבורי. תרגול היוגה מזמין את האדם לבחון את ההרגלים הללו לעומק.
פירוש נוסף למילה יוגה היא לקשור את חוטי התודעה יחד. נניח שעכשיו אתם קוראים את המילים הללו, לרגע המחשבה עולה או בורחת למשהו אחר שעלה בעקבות המילים הללו בראשכם, על מישהו אחר שעולה כעת בראשכם, על מה שאתם צריכים לעשות מחר, מה שעשיתם היום לפני כמה שעות או אתמול. מצב זה טבעי ונורמלי לחלוטין ומתרחש בכל רגע נתון. תרגול היוגה מלמד אותנו לראות את כל מה שעולה ולקשור אותם יחד, לראות כיצד מחשבות אלו שעולות באופן ספונטני משרתות ומועילות לנו.
ככל שאנו מתרגלים אנחנו לומדים לזהות את הדפוסים הפיזיים שלנו (התכווצות או התרחבות במצב גופני לא נח למשל), את הדפוסים הנשימתיים שלנו (מתי הנשימה שלנו מלאה וארוכה, מתי היא שטוחה וקצרה), את המחשבות שלנו (מה קורה בזמן תרגול, על מה אני חושב/ת בזמן שאני בתנוחה הספציפית), את הרגשות שלנו (האם אני דוחפ/ת את עצמי כדי להראות את עצמי, האם אני פוחדת להכשל/להתבלט, האם אני מקנאה במי שלידי בגמישות/בקלילות שלו?), את הרמה האנרגטית שלנו (האם אני עייפה מכל היום הזה/מהלילה שעברתי/מהאוכל שאכלתי) מה מאפשר לי אנרגיה לתרגל, האם יש לי בכלל אנרגיה וכח?
בחווית איתחו"ל בתחילת כל יום בבוקר, לפני ארוחת הבוקר נתרגל תרגול יוגה עדין שימשיך לתרגול מדיטציה. יהיו ימים שהתרגול יתקיים גם בשעות אחה"צ – כך, נבחן את ההזדמנויות של הגוף שלנו בשעות השונות של היום.
בשבוע איתחו"ל נלמד לבחון את עצמנו מההיבטים הפיזיים, הרגשיים והמנטליים באמצעים הללו ברמות השונות.
Comments